Nekaj prednosti centralnega sesalnega sistema za gospodinjstva v primerjavi z večino klasičnih sesalnikov in robotskih sesalnikov :
Zdravje: Zaradi odvoda škodljivega mikro prahu iz objekta na prosto preprečuje spremembe stanja kože, dihalnih poti in lasišča, kateri so najpogosteje prizadeti deli telesa, ko govorimo o prahu in pršicah. Centralni sesalni sistem torej preprečuje kopičenje prahu in ostalih  podobnih alergenov v bivalnem okolju. Tovrstni sesalni sitem je edini zaprti sistem sesanja, ker posesani prah, ali odpadki pritečejo po cevnem sistemu direktno v zbiralno posodo. Medtem se zrak prefiltrira, saj agregat ne izloči mikro in fini prah nazaj v prostor (kot pri običajnem sesalcu), temveč se izloči po odvodni cevi speljani iz agregata na prosto, iz bivalnega objekta.


Učinkovitost pri odsesavanju prahu: Do sesalne enote vodi posebna dovodna cev, preko katere posebni prah prispe v agregat s hitrostjo 100km/h. V sesalni enoti so vgrajeni visoko zmogljivi motorji, ali turbine . Konstantna sesalna zmogljivost skozi posebno velike površinske filtre povzroči enakomerno moč in globinsko delovanje. Cevni sistem v običajni PVC izvedbi ali posebni jekleni (boljše pretočne lastnosti), poteka predvsem horizontalno po tleh etaže objekta do sesalnih izvodov in se inštalira pred izdelavo tlakov ali po končanem objektu skozi obstoječi prekat zračnika. Moč centralnih sesalnikov se giblje med 1200W do 1700W za manjše objekte in celo do 30 kW in več pri večjih objektih. Agregati so nadgradljivi po moči, tako da je možno istočasno sesanje 6 oseb in več, kar omogoča večji delovni učinek in možnost čiščenja v krajšem časovnem obdobju.

Enostavnost rokovanja: Ker so po objektu enakomerno razporejene sesalne vtičnice, poteka sesanje veliko hitreje in enostavneje. Tako se rešite nepotrebnih ovir, saj ni vlečenja sesalca in opletanja kabla, prav tako pa ni potrebno iskanje vmesnih električnih vtičnic. Velik zbiralnik umazanije in prahu sesalnega agregata, ki se najpogosteje nahaja v kletnem prostoru, je potrebno le poredko izprazniti.


Tihost sesanja: Delo s centralnim sesalnim sistemom je tako tiho, da lahko brez težav sesate tudi v delovnem času. Tihost sesanja omogoča sesalni agregat, ki je montiran ločeno od ostalih bivalnih prostorov in mesta sesanja.
Varnost sistema: Ni nevarnosti, da bi prišli v stik z električno energijo. Naprava je absolutno varna in ločena od mesta sesanja. Sesajo lahko tudi otroci.

Življenjska doba: Sesalni agregati imajo zelo vzdržljive motorje in so namenjeni tudi sesanju 20.000 delovnih ur in več.